Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2007


Το σημερινό φλερτ ....Η κουλτούρα του αντίχειρα. Το σημερινό φλερτ η .. (μάλλον το φλερτ όπως το ξέραμε ξεχάστε το…) Η κουλτούρα του αντίχειρα.
Κινδυνεύει η γλώσσα μας από τα «greeklish», είναι η τεχνολογία ο μακελάρης του ελληνικού αλφαβήτου, που επιβάλλει αλαμπουρνέζικους αγγλισμούς, τσεκουρώνοντας προθέσεις, καταλήξεις και σημεία στίξης;
'Η απλώς η γλώσσα αλλάζει, δίχως να κοιτά τη δική μας μελαγχολία ή έστω τις ευαισθησίες μας και την εμμονή στους πατροπαράδοτους κανόνες; Αυτό που φαίνεται πάντως διά γυμνού οφθαλμού είναι η ακατανόητη εμμονή των Ελληνοπαίδων με τα κινητά τους και κυρίως αυτή η μανιασμένη κίνηση του αντίχειρα, που πατάει τα πλήκτρα με επιδεξιότητα και γρηγοράδα, διαγράφοντας μυστηριώδεις περιστροφές περί τον άξονά του, συντάσσοντας εικονικά ραβασάκια. Τους πετυχαίνεις παντού, σε στάσεις, τρόλεϊ και μετρό, στο δρόμο, σε καφετέριες ή ακόμα και στο χώρο διδασκαλίας, νεαροί κύριοι και δεσποινίδες να κοιτάνε με αγωνία το κινητό, όπως η μάγισσα την κρυστάλλινη σφαίρα, απορροφημένοι σε μια μουγκή, γραπτή αλλά άμεση, επικοινωνία. Και ενώ το φαινόμενο της εφηβικής χρήσης κινητού μόλις πρόσφατα πήρε διαστάσεις στο εξωτερικό, στην Ελλάδα έχουμε αγκαλιάσει από καιρό την καινοτομία: Ανεκδοτάκια, πλακίτσες, ραντεβού, ακόμα και ερωτικές εξομολογήσεις, ντροπαλό ή ξεδιάντροπο φλερτ, όλα περνάνε από την οθόνη των συσκευών.
Από την άλλη, οι γονείς εφήβων ανησυχούν, καθώς «κινητό = ραντεβού = μπλεξίματα = λιγότερο διάβασμα», ενώ αντίστοιχα οι δάσκαλοι παραπονούνται ότι η γλώσσα κακοπαθαίνει με τις συντομογραφίες και την αργκό του γραπτού κινητού λόγου.
Ακρώνυμα όπως cul (see you later), gr8 (great) και f2t (free to talk) αποτελούν κοινό τόπο μεταξύ αγγλόφωνων και μη μηνυματάκηδων, σύμφωνα με τη βουβή ντεσπεράντο που από καιρό γνωρίζουν οι μύστες της διαδικτυακής «κουβεντούλας». Μια νέα γενιά ξέγνοιαστων μηνυματάκηδων μεγαλώνει υπό το φάσμα της «μεγαλύτερης επανάστασης στην αλληλογραφία μετά το γραμματόσημο» (όπως αποκαλούν οι αισιόδοξοι το SMS), και αν κάποιοι ανησυχούν για τον «απεμπλουτισμένο» λόγο του μηνύματος, ας ανακουφιστούν τουλάχιστον με μια ιατρική άποψη: Τα γραπτά μηνύματα θεωρούνται ασφαλέστερα από τις προφορικές κλήσεις, καθώς το κινητό δεν ακουμπά στο κεφάλι, άρα ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος ακτινοβολίας.
Και όσο για τη «σωτηρία της γλώσσας», ας μην απελπιζόμαστε. Ίσως το «λακωνίζειν» του SMS να δημιουργήσει τα χάι-κου της νέας εποχής.
ΥΓ. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι πάψαμε να κοιταζόμαστε στα μάτια … να φλερτάρουμε
YG. Ke eseis anoiti aynanistes... as stelnete ta epithetika minimata sas ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ... RE GAMOTO…

10 σχόλια:

tk είπε...

Καλή σας μέρα, λίγο αργά είναι η αλήθεια, αλλά είναι μεγάλη ιστορία.

Πολύ καλό το κείμενο. Δεν πιστεύω ότι κινδυνευουμε από τίποτα, ούτε εμείς, ούτε η γλώσσα μας. Αν και τώρα με το ΛΑ.Ο.Σ. στη βουλή μπορεί να βγοτν στην επιφάνεια καινούριοι, περίεργοι κίνδυνοι...

Θερμεσιλαος είπε...

μορφεα,
η γλώσσα μας δεν κινδυνεύει, ποτέ δεν κινδύνευσε. η εξέλιξη δεν είναι κίνδυνος.
αλλού είναι το θέμα. πόσο κινδυνεύει η ύπαρξη ανθρώπινης, άμεσης επαφής;

tk είπε...

Χμμμ....

Το θέμα δεν είναι πιστεύω ο τρόπος της επαφής αλλά η ποιότητα. Δηλαδή τι δίνουμε και τι παίρνουμε. Μπορεί να επικοινωνούμε με κάποιους, όπως εν προκειμένω μέσω των blog μας, και παρ' όλα αυτά η επαφή αυτή να έχει πολλά να μας δώσει. Μπορεί να συναναστρεφόμαστε κάποιους καθημερινά και να μην κερδίζουμε τίποτα. Οι νεότεροι πιστεύω πως τα ζούνε όλα βιαστικά, σε fast forward, κάθε γενιά ζούσε γρηγορότερα από την προηγούμενη, αλλά η σημερινή πιστεύω πως το έχει παρακάνει. Βέβαια δεν φταίνε αυτοί. Οι μεγαλύτεροι φταίνε, πάντα φταίει η προηγούμενη γενιά.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Αμ τη δική μας τη γενιά των "ματάκιδων" περάσαμε στη γενιά των "μηνυματάκιδων"! Τέσπα...

Αλητισσα είπε...

Αν ανησυχείς που οι άνθρωποι σταμάτησαν να φλερτάρουν πολύ καλά κάνεις.
Ρώτα ένα πιτσιρικά ή μια πιτσιρίκα τι είναι φλέρτ και θα καταλάβεις τι εννοώ..

Spitogata είπε...

Ο υιός μου ο μεγάλος, γνήσιο τέκνο της νέας εποχής, έχει αναγάγει τον μηνυματισμό και τα greeklish σε τέχνη. 'Οταν του λέω γράψε παιδί μου ελληνικά, απαντά...γιατί; Είναι βαρετά!
Όσο για το φλερτ...έχει γίνει και αυτό ηλεκτρονικό! Τα παιδιά επικοινωνούν με msn και φτιάχνονται on line στο second life.

Η εποχή της αλάνας,του πάρκου και του χουφτώματος... πέρασε, μάλλον ανεπιστρεπτί.

Κάθε γενιά θα πει κανείς, έχει και τα χούγια της!
Αυτή, φοβάμαι πως θα ξεχάσει να βιώνει τις αισθήσεις της. Την αφή, την ακοή, την οσμή και την γεύση!

Το μόνο που εκτιμούν δεόντως είναι η όραση! Καθώς όλα γίνονται για τα μάτια...του ηλεκτρονικού κόσμου!

Θα πει κάποιος άλλος... έχοντας τα παιδιά κλεισμένα στο σπίτι, γλυτώνεις από άλλα δεινά όπως τα ναρκωτικά...

Τελικά όμως τσακώνεσαι για το πληκτρολόγιο και το laptop, τα οποία όπως και να το κάνουμε αποτελούν την νέα εξάρτηση!

tulipa nera είπε...

Θερμεσίλαε, νομίζω εκεί ακριβώς είναι το θέμα... Υπάρχει ένα πρόβλημα αρκετά σοβαρό, που όλοι το ξέρουμε αλλά κανείς δεν ασχολείται... ή μάλλον ελάχιστοι. Χάνουμε ένα πολύ βασικό στοιχείο της ζωής, την ανθρώπινη επαφή. Ουσιαστικά, χάνουμε τον ανθρώπινο εαυτό μας...

Την καλησπέρα μου σε όλους

fitsoulas είπε...

αν και παντα ειχα προβλημα με την ορθογραφια στα ελληνικα ως δυσλεκτικο ατομο.
Λογο δουλειας δυστυχος πλεον τα αγγλικα και τα τιμιμενα greeklish εχουν δευτερη γλωσσα μας

Θερμεσιλαος είπε...

μορφέα,
δεν αναφέρομαι στην γλώσσα και στους όποιους (κατ' εμέ ανύπαρκτους) κινδύνουν ενέχει η χρήση της, αλλά στην αντισηπτική επαφή, χωρίς βλεφάρισμα, μυρωδιές, άγγιγμα με τ' ακροδάκτυλα - εσύ ξέρεις, τι διάολο θεσσαλός είσαι :))

------

αλήτισσα,
ευτυχώς, τα δικά μου παιδιά φλετράρουν - και χαίρομαι τόσο πολύ για τούτο. είναι σαν να βλέπω τον π.χ. ...ασκαρδαμυκτι (κι εσένα) επι τω έργω.. χαρά θεού..

----

σπιτόγατα,

αναρρωτιέμαι αν φταίνε οι γονείς που δεν φλερτάρουν - πώς θα το δείξουν στα παιδιά τους ώστε να μάθουν κι αυτά την γλύκα του φλερτ, της προσμονής;

---

τουλίπα νέρα,

ξέρεις, έχω την αίσθηση πως φτάνει να ασχοληθεί μόνον ένας/μια κι έτσι δεν χάνεται η ελπίδα της μεταστοιχείωσης από άτομο σε πρόσωπο..

------

φιτσούλα,

τα γκρηκλις δεν είναι πρόβλημα. το θέμα είναι να μπρούμε να λέμε σε κάποιον "μ άι λαβγεις" και να ακούμε με χαρά "ναι, μωρό μου σ' άι λάβγιου" - αλλά κοιταζόμενοι στα μάτια κι αγκαλιαστά...

--------
σας ευχαρσιτώ όλους για τα σχόλιά σας.
Θ.

nakupenda είπε...

Είσαι πολύ ρομαντικός!
Εγώ έχω την περιέργεια να δω πώς θα εξελιχθεί η γενιά των emo... Αυτοί είναι ικανοί να αφανίσουν τα ελληνικά, μη το γελάτε καθόλου! :Ρ