Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007

Ζάλη.
Η ζάλη των ζώων πριν τη σφαγή.
Η ζάλη του κειμένου που προφητεύει.
Λόγια του «χορού» αλλά και του Φίλωνα, που προβλέπει την τραγωδία της γέννησης. «Ζαλισμένος» ο Φίλωνας στη δίνη της προφητείας του, βλέπει τα ζαλισμένα ζώα, τους ζαλισμένους ανθρώπους, να κάνουν με μαθηματική ακρίβεια αυτά που όντως θα κάνουν. Ζαλισμένα ζώα, ζαλισμένοι άνθρωποι, όμως αυτή τους η ζαλάδα είναι που δίνει ζωή και στο νηφάλιο Φίλωνα.
Αδιέξοδο.
Ο δρόμος των ανθρώπων που γεννούν, ο δρόμος των ανθρώπων που δεν γεννούν.
Οι δεύτεροι επιζούν, είναι αλήθεια, των πρώτων, έστω και με κομμένη τη γλώσσα τους, βουβοί, έτοιμοι για το επικείμενο ραντεβού τους με αυτούς που δεν υπάρχουν πια.
Ο δρόμος των ανθρώπων που γράφουν όταν ξέρουν -ενώ ξέρουν- ότι όλα, το γραφτό και το γραπτό, έχουν ήδη γραφεί, κι όμως επιμένουν.
Ο δρόμος της δημιουργίας μέσα από τις Συμπληγάδες.
Χωρίς τη φρίκη της ζωής δεν θα υπήρχε ζωή, ούτε καν αυτός που αρνείται.
Αρνητής, αλλά και καρπός και παράσιτό της, αφού τρέφεται από τον καταραμένο καρπό της κοιλιάς της γυναίκας-μήλου της Εδέμ.

5 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Για το Φίλωνα απ' την Αλεξάνδρεια πρόκειται;

Θερμεσιλαος είπε...

όχι, άσκαρδαμυκτί. αναφέρομαι στον φίλωνα, από την λάρισα και τελευταίο διευθυντή της ακαδημίας στην σκεπτιστική της φάση, μαθητή του αρκεσίλαου και του καρνεάδη, περίπου 160-80 π.χ.
καλό απόγευμα.
θ.

aparadektos είπε...

Αγαπητέ θερμεσίλαε, όταν μπαίνω στο blog σου, ταυτόχρονα ανοίγω και το google γιατί ξέρω πως θα πέσει πολύ ψάξιμο. Είναι ευχάριστο, πάντως, γιατί μαθαίνω αρκετά.
Ψάχνοντας λοιπόν, στην λέξη «Φίλωνας» το πρώτο που βρήκα ήταν ο Φίλων ο Αλεξανδρεύς για τον οποίο θα μπορούσες να αναφέρεσαι αφού και αυτός χρησιμοποιούσε την αλληγορία και τον κρυπτοσυμβολισμό.
Για τον δικό σου τον Φίλωνα θα ψάξω στη συνέχεια.
Καλό βράδυ.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Για άλλη μία φορά φίλε μου Θ. γοητεύομαι από το παιχνίδισμα των κειμένων σου, από την κινητήριο δύναμη που ασκούν στο σκουριασμένο μυαλό μου.
Ευχαριστώ.

Θερμεσιλαος είπε...

σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια.
θ.