Κυριακή, 23 Μαρτίου 2008

Θερμεσίλαος ο Μάγνης, v.1.0

Για τον Θερμεσίλαο, που γεννήθηκε μάλλον στις Παγασές περί τα τέλη του 2ου π.Χ. αιώνα, γνωρίζουμε πως ήταν δωρικής καταγωγής όπως, άλλωστε φαίνεται και από το όνομά του.
Αναφορές γι’ αυτόν υπάρχουν λίγες, αυτές που περιέχονται στα αποσπάσματα (Fragmenta) του έργου του "περί γεωργίας" (De Agricultura) του Μάρκου Πόρκιου Κάτωνα, (Marcus Porcius Cato) του ρωμαίου κήνσορα, ο οποίος έμεινε γνωστός με την περίφημη φράση ceterum censeo carthaginem esse delendam - η φράση αυτή χρησιμοποιείται θύραθεν ως carthago delenda est.
Συγκεκριμένα, συνάγεται πως ο Θερμεσίλαος ο Μάγνης ήταν μεγάλος έμπορος σιτηρών στην Αλεξάνδρεια και ένας των κυριωτέρων προμηθευτών δημητριακών των ρωμαϊκών λεγεώνων και ιδιαίτερα της 10ης Fretensis, που, λόγω των καρχηδονιακών πολέμων και ειδικότερα του τρίτου, στάθμευε στην περιοχή του Ρηγίου.
Σημειώνεται δε η εμμονή του Θερμεσίλαου να εξωφλείται σε νομίσματα των Ιχνών της Μακεδονίας λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε άργυρο, όπως αναφέρει η Σ. Ψωμά στην σχετική μονογραφία της.
Μια περαιτέρω αναφορά στον περί ου λόγος είναι αυτή που απαντά στα Ιστορικά Υπομνήματα του Στράβωνα, λιγώτερα γνωστά από την Γεωγραφία του, ωστόσο γραμμένα με γλαφυρό και αξιόπιστο τρόπο, στα οποία αναφέρει πως ο Θερμεσίλαος πέρασε τα τελευταία έτη της ζωής του στις Κλαζομενές της Μ. Ασίας, υπέργηρος, παρακολουθώντας την διδασκαλία του επικούρειου Μητρόδωρου.
Δεν είναι ωστόσο σαφές αν πρόκειται για τον ίδιο άνδρα, εφ’ όσον η γραφή του ονόματός του διαφέρει και απαντά ως Θερμεσίλαος, Θερμασίλαος και δις ως Θερμοσίλαος. Τούτο, κατά τον Κράντσε, μπορεί να αποδοθεί πιθανά σε λάθη των αντιγραφέων, ωστόσο, η ασάφεια παραμένει.

4 σχόλια:

η ψυχη μου το ξερει είπε...

Θα υποθέσω πως το όνομά σου δεν είναι ψευδώνυμο..

Επιβλητικό όνομα,όπως και να'χει!

Καλή σου μέρα:)

Θερμεσιλαος είπε...

μπα, υποθέτεις λάθος... Δεν είναι το όνομά μου, απλώς, χάριν παιδιάς, αποφάσισα να γράψω μια μυθοπλασία γύρω από το ψευδώνυμό μου.
καλημέρα.
Θ.

Vermint είπε...

Ώρες είναι να μας πείτε οτι δεν είστε και μάγνης (... αστειεύομαι... μην παρεξηγηθώ... πάλι) :)
Με χαρά βλέπω πως επιστρέψατε ορεξάτος. Πάντα τέτοια, να χαίρεστε την κόρη και τους αγαπημένους σας και καλή δύναμη !

Θερμεσιλαος είπε...

vermint,
το τί είμαι θα δείξει, θα σας το μόλις το αντιληφθώ. Αναμείνατε και την δεύτερη εκδοχή. Συνολικά, υπάρχουν, για την ώρα, τρεις (!!!)
καλημέρα.