Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2007


Η Ανατολή

Στις 4 Ιουλίου 1904, ο Σουηδός εθνολόγος και εξερευνητής Σβεν Άντερς Χέντιν, που είχε οργώσει τα υψίπεδα και της ερήμους της Κεντρικής Ασίας ψάχνοντας για την «κυλιόμενη» λίμνη Λοπ Νορ και τα κατάλοιπα των πολιτισμών, που δημιούργησαν την Χρυσή Ορδή, βρήκε σ’ ένα ουζμπέκικο μαγαζί στο Κάσγκαρ ένα περίεργο λυχνάρι και το αγόρασε.

Στις 5 Ιουλίου 1904, ο Σβεν Άντερς Χέντιν ξύπνησε στο δωμάτιό του στην Στοκχόλμη. Το πρώτο πράγμα, που αντίκρισε, ήταν το ζωγραφιστό ταβάνι - και το αναγνώρισε. Είδε ύστερα την τρίφυλλη καρυδένια ντουλάπα, το καλογυαλισμένο γραφείο, το ανοιγμένο λεξικό, την καρέκλα, που είχε αναποδογυριστεί από μιαν απρόβλεπτη αναχώρηση - και τα αναγνώρισε όλα. Μια μαυροντυμένη καστανή γυναίκα με φωτεινά μάτια του χάιδευε το χέρι. Την ρώτησε πόσος καιρός είχε περάσει, αλλά δεν κατάφερε να συγκρατήσει την απάντηση.

«Ώστε λοιπόν, δεν υπάρχει πραγματική Ανατολή…;» τον ρώτησε η γυναίκα.

Ο Σβεν Άντερς Χέντιν γύρισε αργά-αργά το βλέμμα του προς το παράθυρο. Ο ουρανός ήταν μολυβένιος. Έβρεχε ψιλά και ασταμάτητα.

Αναδεύτηκε στο κρεβάτι του. «Υπάρχει», απάντησε κουρασμένα, «Υπάρχει. όμως η μόνη πραγματική ανατολή είναι η φανταστική, η ιδεατή. Και να ξέρεις, μόνον οι αόρατες πόλεις θα σωθούν από τον κατακλυσμό...»

6 σχόλια:

Dawkinson είπε...

it's all in the mind...
πράγματι, όλα εκεί μέσα είναι. είμαστε οι σκέψεις μας και συρραφή από μνήμες. Φαντάσου ένα πρωί, να ξυπνήσεις και να έχουν σβήσει από τη μνήμη όλες οι πληροφορίες. Ο κόσμος όλος δεν υπάρχει, αν δεν υπάρχει στο κεφάλι μας.

Ανώνυμος είπε...

Και μετά μου λέτε τα δικά σας...Οι αόρατες πόλεις που θα σωθούν. Αλλά από ποιους κατοικούνται άραγε;

Θερμεσιλαος είπε...

κυρίες μου,

και βέβαια, όλα είναι στο μυαλό μας. το περιγράφει εξαιρετικά ο Τ.Ε. Λώρενς στο "The seven pillars of wisdom" και σίγουρα πλείστοι άλλοι, που δυστυχώς αγνοώ. Τώρα, αν ένα πρωί ξυπνήσω και έχουν σβήσει όλες οι πληροφορίες, ελπίζω να με φροντίσουν, μάλλλον θα πάσχω από την νόσο του Αλοΰσιου Αλτσχάιμερ. Αλλά η στιγμίαια απουσία μνήμης είν αι ευεργετική και ενίοτε και ευκταία. Το ξέρω, βιωματικά.
Όσο για τις αόρατες πόλεις, μα, θα κατοικούνται από μας. Σ' αυτό κατέληξα μετά απο αργόσυρτη συζήτηση με την Σάσα και τον Νώντα, τους μεταφραστές, πριν χρόνια όταν είχα την ίδια απορία. και, παρεμπιπτόντως, αυτούς είχα στον νου μου, όταν έγραφα το κειμενάκι αυτό. Η αλήθεια μια, οι πραγματικότητα πολλαπλή, ο καθένας βολεύεται με όποιαν μπορεί.

Θερμεσίλαος
(κλινήρης και οικουρών - όχι, όχι, καμμία σχέση με τα ούρα)

dodos είπε...

Ακολουθώντας το αφιερωμένο από doratsirka κείμενο βρέθηκα στην αόρατη τούτη πόλη- χαίρομαι γι' αυτό...

Θερμεσιλαος είπε...

φίλε μου χαίρομαι που η επίσκεψή σας στα κοινότοπα γραφτά μου δεν σας ήταν πολύ βαρετή.
Θ. κλπ.

Θερμεσιλαος είπε...

τι είναι ο χρόνος παρά ένα όνειρο μέσα σ' ένα όνειρο, κάπως έτσι το έλεγαν οι σιντουιστές, αυτοί που προήγαγαν την θεώρηση ζεν. Κάπως έτσι γράφτηκε και το κειμενάκι αυτό.
Θ. κλπ.